top of page

Η άγρια ομορφιά του Ποταμού Λιοπετρίου: το φιόρδ της Κύπρου


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην κοινότητα της Ξυλοφάγου, το τελευταίο χωριό της επαρχίας Λάρνακας. Μερικά μόλις χιλιόμετρα από την Ξυλοφάγου βρίσκεται το Λιοπέτρι και κάπου στη μέση ένα από τα πιο αγαπημένα μου σημεία στην ευρύτερη περιοχή, ο ποταμός Λιοπετρίου ή το άγνωστο φιόρδ της Κύπρου όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς.

Αν και υπήρξαν πολλές διαμάχες ανάμεσα στα δύο χωριά για την ταυτότητα του ποταμού εντούτοις τη μάχη κέρδισε δικαίως το Λιοπέτρι, εξού και ονομάζεται ποταμός Λιοπετρίου. Η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα παιδικά μου χρόνια, τα καλοκαίρια με τον παππού μου να ψήνει πατάτες στην άμμο με κάρβουνα, την Καθαρά Δευτέρα να στρώνουμε το τραπέζι της Σαρακοστής στο μικρό άλσος με τις ακακίες που βρίσκεται στην περιοχή και να βρέχουμε τα πόδια μας στη βραχώδη παραλία.

Σήμερα, ο ποταμός Λιοπετρίου παραμένει όπως ακριβώς και τότε, αφημένος και παραμελημένος στον χρόνο, πράγμα που προσθέτει μία άλλη γοητεία και ομορφιά στην τοποθεσία. Αρκετές ψαρόβακες και αυτοσχέδιες κατασκευές των ψαράδων δημιουργούν σε συνάρτηση με το φυσικό περιβάλλον πολύ σπάνιες εικόνες για την Κύπρο του σήμερα. Ίσως σε κάποιου να θυμίσει κάτι από τις φτωχικές αλιευτικές περιοχές της Ασίας.

Ο χώρος αυτός, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ένα φυσικό φιόρδ, μοναδικό στην Κύπρο, αφού ένα κομμάτι θάλασσας εισχωρεί στην κοιλάδα και δημιουργεί ένα ποταμό θαλασσινού νερού, που δίνει στην περιοχή άλλο χρώμα και εικόνα. Η περιοχή προσφέρεται για βόλτα, χαλάρωση, φωτογραφίες αλλά και φρέσκο ψάρι.

Εδώ θα βρεις δύο πολύ καλές ψαροταβέρνες, το Δημήτρειον (99323403) που τελευταία έχει φέρει τη δική του λευκή άμμο δίνοντας μία εξωτική πινελιά στην παραλία του και ο Ποταμός (99637301), που βρίσκεται στο κέντρο του ποταμού, περιτριγυρισμένο από δεκάδες ψαρόβαρκες.

Μην ξεχάσεις να βολτάρεις μέχρι το τέρμα του χωματόδρομου για να απολαύσεις την άγρια ομορφιά της θάλασσας με το βραχώδες παραλιακό μέτωπο, μοναδικό ίσως σήμερα στην περιοχή. Τέλος, άναψε και ένα κεράκι στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που θα συναντήσεις στο δρόμο σου.


Τραγωδία 100 χρόνια πριν

Ο Ποταμός Λιοπετρίου συνδέεται όμως πέραν από χαρές και όμορφες στιγμές και με μία σχεδόν άγνωστη τραγική ιστορία. Πρόκειται για μία μεγάλη ναυτική τραγωδία με 25 νεκρούς που πνίγηκαν στην περιοχή. Ήταν Δευτέρα του Κατακλυσμού, 9 Ιουνίου 1919. Οι άνθρωποι της περιοχής ακολουθώντας το έθιμο που είχαν για να γιορτάσουν την ημέρα επιβιβάζονταν στις ψαρόβαρκες για βαρκάδες στον Ποταμό του Λιοπετριού. Στη συγκεκριμένη τραγική βάρκα βρίσκονταν συνολικά 35 άτομα.

Η βόλτα των κατοίκων εκείνης της ημέρας ήταν διαφορετική από τις άλλες. Ο Παρασκευάς Σάββας, ιδιοκτήτης μιας βάρκας, λέγεται ότι έβαλε στη βάρκα περισσότερα άτομα απ’ όσα μπορούσε ν’ αντέξει κι έτσι στις 11:30 το πρωί η βάρκα αναποδογυρίστηκε με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να πέσουν στο νερό. 25 από τους επιβαίνοντες πνίγηκαν. Η τραγική αυτή ιστορία συγκλόνισε εκείνα τα χρόνια τόσο τα χωριά της περιοχής αλλά και ολόκληρη την Κύπρο με πρωτοσέλιδα στον Τύπο της εποχής.

Τα Κοκκινοχώρια βυθίστηκαν στο πένθος και ιδιαίτερα οι κοινότητες Ξυλοφάγου, Λιοπετριού και Αυγόρου. Η τραγωδία κατονομάζεται ως η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με 25 νεκρούς.

100 χρόνια μετά, το 2019, εις μνήμην των ανθρώπων που χάθηκαν το Πολιτιστικό Εργαστήρι Ξυλοφάγου παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ο Μεγάλος Πνιγμός", όπου εξιστορούνταν τα γεγονότα εκείνης της φρικτής ημέρας.



313 views
bottom of page